maanantai 26. maaliskuuta 2012

Taas tutkija kertoo epäkorrektia asiaa

Eipä mennyt kauan siitä kun Liisa Keltikangas-Järvinen järkytti päivähoitolausunnoillaan niitä päättäjiä, jotka luulevat tietävänsä lapsen ja perheiden parhaan. ( On huomattavaa miten suuri hiljaisuus aiheesta syntyi)

Nyt aivotutkija, työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kiti Muller jatkaa:

Liian monta valintaa liian aikaisin (linkki)

Tärkein huomio on, että koulujärjestelmämme pakottaa nuoret tekemään tulevaisuuteensa vaikuttavia valintoja, vaikka heillä ei aivojensa kehitysvaiheessa ole siihen kovin hyviä edellytyksiä.
Hmm. Koulu pitäisi joidenkin mukaan aloittaa aiemmin ja valmistumista pitäisi nopeuttaa. Mutta kun ihminen ei ole kone. Paljon parempi on tosiaan sijoittaa valintojen teko vaiheeseen, jossa valinta perustuu omaan harkintaan ja ehkä osuu oikeaan.

Tutkijoilla on suuri vastuu. Varsinkin tässä informaatioajassa liikutellaan tietoa usein poliittisin perustein. Silloin valitaan se totuus, joak sopii omiin suunnitelmiin parhaiten, ei valttämättä pätevin ja tutkittu totuus. On erittäin hienoa että kaksi huippututkijaamme ovat ottaneet kantaa asioihin, joista päätetään pitkälti taloudellisin ja yhteiskuntapoliittisin perustein. Kun lapsista ja nuorista on kyse, täytyy valinnoissa huomioda myös se, mitä tiedämme kasvavan parhaasta. Näissä asioissa olisi kasvattajien myös seurattava tieteellisiä tuloksia ja asetuttava lapsen ja nuoren edun valvojaksi. Se on kasvattajien yhteisöllinen vastuu.

2 kommenttia:

enkeliporsas kirjoitti...

Näin on näkyleivät, Suomeen ei mahdu suurinpiirtein kuin yksi mantra kerrallaan.

Monet asiat vaativat kypsymistä. Vanha sanonta, hitaasti hyvä tulee, pitää monessa asiassa paikkansa.

Esim. ihmisen aivot kypsyvät täyteen kukkaansa vasta vähän yli parikymppisenä. En ole koskaan ymmärtänyt. että lapset pistetään yläkoulussa valitsemaan oppiaineita, kaikille kuuluu esim. taideaineet.

Keltinkangas-Järvisen päiväkotilausuntoihin otin kantaa blogissani:

http://www.properuskoulu.net/2012/03/vahasta-viedaan-taas.html

Yhdyn aikalailla myös Kiti Mullerin ajatuksiin.

Koulruokatietopankki kirjoitti...

Hei

Kiitos ajatuksia herättävästä kommentista. Lainasin sitä kirjoitukseeni ravitsemusasiantuntijan toimimisesta sosiaalisessa mediassa. kts. http://kouluruokatietopankki.blogspot.com/2012/03/ruokatieto-kirjoittaa-bloggaamisesta.html