tiistai 28. helmikuuta 2012

Kalevalan päivänä

"Kansan ómaksuman kulttuurin eräänä tunnusmerkkinä on se huolenpito, jota uhrataan sen nuorimmille jäsenille. Juuri lapset tuovat mukanaan kansaa jatkuvasti uudistavan voiman" Ester Ståhlberg 1922

Luin Pelastakaa lapset -lehteä, josta oheinen lainaus osui silmiini. Sopii oikein hyvin myös Kalevalan päivään. Kalevala, jos mikä on ollut kulttuurimme yhteisiä ja yhteisöllistäviä kivijalkoja. Toivoa sopii että yhteisiä kulttuurin tunnusmerkkejä säilyy ja uusiakin voi maltillisesti syntyä.

Suomalainen kulttuuri on  myös yhteisöllisyytemme ylläpitäjä. On tärkeää että meillä on yhteistä perinnekuvastoa ja merkityksiä. Niiden yhteinen ymmärtäminen tuo yhteisöllisyyden tunteen laajemmallekin ryhmälle. Tietenkin se on pitkälti harhaa, mutta tarpeellista silti. Kaikki se yhteisöllisyyden tunne, jota kehittyy niitä ihmisryhmiä kohtaan, joita emme näe, on tietysti kuviteltua.  Mutta silti aitoa ja tärkeää.

Kun aamulla istuin avustamassa koulumme pienimpien Kalevala-juhlaa, saatoin aistia satojen muiden lähes samansisältöisetn juhlien olemassaolon. Hyvä ja turvallinen tunne.

Ei kommentteja: