lauantai 8. joulukuuta 2012

Aulis tietää, uusi opsprosessi tulee!

Luinpa sattumoisin taas Luokanopettaja-lehteä, laatujulkaisua. Lehden toimitus haastatteli Aulis Pitkälää, Opetushallituksen suhteellisen uutta pääjohtajaa.

Ja mitäpä kaikkien opettajien Iso Pomo sanoi? Lainaan mielestäni oleellisia ajatuksia, jotka lähtivät uuden opsin tuomasta  prosessista:

" Opetusta on kehitettävä oppilaskeskeisemmäksi, lapsikeskeisemmäksi ja toiminnallisemmaksi.
- Kouluun tarvitaan enemmän oppilaiden omaa tekemistä. Se tarkoittaa muutoksia myös opettajuudessa. Opettaja ei ole 2010-luvulla tiedon lähde eikä edes sen jakaja. Opettajuuden uusi rooli on oppimisen ohjaajan, valmentajan rooli."


Siinä on muutamalla lauseella aika paljon asiaa. Uskon joka sanaa, koska se vastaa omaa käsitystäni siitä, miten koulutuksen tulee muuttuvassa maailmassa muuttua.

Se, miten toimintakulttuuria muutetaan, on tässä itsenäisesti toimivien opettajien maassa aika haastava juttu. Uskon kumminkin, että me opettajat ymmärrämme asian tärkeyden ja lähdemme mukaan uuden opettajuuden metsästykseen. Itse asiassa sitä ovat monet opettajat jo tehneetkin. Nyt täytyisi kouluista muodostaa oppivia yhteisöjä, joissa opettajat yhteistoimin (rehtorin johdolla) vievät koulujensa kehitystä  kohti innostavaa oppimiskeskusta - yhdessä oppilaidensa kanssa.


Ei kommentteja: