perjantai 23. syyskuuta 2011

Uusi koulu, uusi yhteisöllisyys ja vielä uusi auktoriteettikin


Olin mukana tekemässä Opettaja-tv:lle  http://opettajatv.yle.fi/hyppytunti  juttua pedagogisesta Topelius-kahvilasta, jossa olen jo vuosia ollut mukana.  http://topeliuskahvila.blogspot.com/

Tehtävämme oli keskustella opettaja auktoriteetistä. Huomasin, että kyseessä on tietysti yhteisöllisyyteen liittyvä ilmiö. Johtajuus on ryhmän ominaisuus ja yhteisöllisyys tarvitsee johtamista. Perusväittämäni on, että myöteinen yhteisöllisyys ei synny itsellään. Johtamaton yhteisö on usein poissulkeva ja kykenee julmuuksiin oman edun tavoittelussaan. 
Opettajan auktoriteetistä puhuttaessa oikeastaan käsitellään opettajan johtajan ominaisuuksia. Uudessa yhteisöllisyydessä tarvitaan myös uutta johtajuutta ja auktoriteettia. Pelko ja traditio eivät ole enää yhteisöllisyyden (ainakaan hyvän yhteisöllisyyden) kulmakiviä muuttuvassa maailmassa. Tavoitteena tulee olla yksilöiden hyvä kyky liittyä yhä uusiin yhteisöihin positiivisella tavalla, sekä yhteisön rakentava, itseohjautuvuuteen pystyvä toiminta ilman sanktioiden pelkoa. Kasvattaja tarvitsee edelleen auktoriteettia työkalukseen, mutta uudella ja nimenomaa positiivisella tavalla.Oikeastaan sana auktoriteetti tarkoittaakin kunnioitettua, eikä ole siis lainkaan negatiivinen.  Ei haittaa lainkaan jos opettajaa kunnioitetaan aidosti eli Timo Saloviidan sanoilla "Opettaja on mukava ihminen". Haastetta siinäkin on!
Palaan asiaan vielä kun ohjelma tulee ulos.

Ei kommentteja: