torstai 13. lokakuuta 2011

Taas tuli tvt mieleen

Koulun kehittämisen keskiössä pyörii nykyään sanalyhenne tvt eli tieto- ja viestintätekniikka. Tästäpä olen aiemminkin kirjoittanut, mutta eipä haittaa, taas muutama ajatus.
Olen paljon miettinyt miksi hyvän alun jälkeen (joskus 90-luvulla) on tvt:n käyttö jumittunut kouluissa. Syy lienee että tässä mentiin laitteet edellä:  Kouluihin tuotiin tietokoneita sisään ja ajateltiin että muutetaan siten opetusta informaaliseen suuntaan. Näin ei käynyt. Oppituntien rakenne tai opettajan rooli eivät ole mukautuneet tähän aikaan tai nykyaikaiseen oppimiskäsitykseen, luovuuden tukemisesta puhumattakaan- eivät ainakaan merkittävästi koko koulutusjärjestelmissämme.
Tarvitaan opettajien keskinäistä yhteistyötä sekä yhteistoiminnalista pedagogiaa kouluihin. Tietokoneet ovat nyt sosiaalinen väline, ne eivät ole uusi paperi, kirja ja kynä, vaan jotain paljon enemmän.

Tästä päästään taas yhteisöllisyyteen. TVT sopii kuin nenä päähän yhteisölliseen kouluun ja tvt myös kutsuu yhteisölliset rakenteet ja käytännöt kasvatus- ja opetustyöhön. Niin ainakin uskon.

Tässä aivan loistavaa puhetta asiasta, varsinkin muutamalta pojalta! (kesto 10min)
http://areena.yle.fi/video/1318260655828

Ei kommentteja: