sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kuinka pieni luokan pitää olla?

Sattui silmiin Opettaja-lehden ensi numeron esittely. Raíja Vahasalo vaatii luokkakokoja pienemmiksi.
Onkohan pohdittu riittävästi miksi tämä vaatimus tuntuu nousevan esiin yhä uudelleen, vaikka luokkakokoja on pienennetty suorastaan hurjasti omasta koulunkäyntiajastani. Kaisaniemen koulussa meitä oli neljännella 34 poikaa. Kuka ottaisi nyt semmoisen luokan?

No ei siitä luokasta kovin ruusuisia muistoja jäänyt, eikä paluuta kukaan kaipaa semmoiseen. Mutta.
Mitä ratkaisevaa on tapahtunut viimeisen, sanotaan 30 vuoden aikana?
Käännetään näkökulmaa siitä että lapset ovat muuttuneet huonommiksi tottelemaan/opiskelemaan siihen, mitä opettajilta vaaditaan.
Opettajien koulutus on muuttunut selkeästi tutkijakoulutukseksi. Meiltä puuttuu koulutuksesta ryhmänhallinnan eli ryhmädynamiikan perusteetkin. Tämä ei ilmeisesti ole tärkeää taitoa. Tiétoahan opettajille halutaan jakaa yhä enemmän, mutta opettaminen on mitä suuremmassa määrin osaamista. Harjoituskoulut eivät pysty tarjoamaan nuorille opettajille harjoittelua ryhmän hallinnassa.

Toinen asia on että opetussuunnitelma edellyttää monipuolisia ja vuorovaikutteisia opetusmenetelmiä. Oppilaat myös odottavat sitä, eivätkä enää pelkää opettajia. He eivät suostu istumaan hiljaa ja pitkästymään tunneilla. Vuorovaikutuksen lisääminen opetuksessa on vaikeaa tai ainakin opeteltava ammattitaito. Missä sitä opetetaan opettajille?

Kolmanneksi voisi tässä nostaa esiin sen, että kouluissamme saattaa olla sellaisia rakenteellisia ratkaisuita ja toimintoja, jotka vaikeuttavat oppilaiden paineutumista oppimiseen.

Pelkään että luokkakokojen jatkuva pienentäminen tai sen vaatiminen vie huomion opetuksen ja sitä ohjaavan pedagogian kehittämisestä. Matalin aita on houkuttelevin.

Luokka on yhteisö, jota voi ja pitää ohjata yhteisöllisen pedagogian avulla.

1 kommentti:

Kai-Ari Lundell kirjoitti...

Olen blogissani properuskoulu.net miettinyt, mikä voisi olla perusopetuksen maksimiluokkakoko.

- 1.-3. luokat 20 oppilasta
- 4.-9. luokat 24 oppilasta

Alarajaa en asettaisi.

Tunnisteella "luokkakoko" löytyy kaikki kirjoitukseni asian tiimoilta.