keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Ajakohtainen kakkonen kysyi oppilailta

Kun muut eivät osaneet...

Olipas hieno veto Ylen Ajankohtaiselta kakkoselta:
Ajankohtainen kakkonen haastaa oppilaat peruskouluremppaan!  (linkki uutiseen)

Uutisessa julkistetaan kysely, jolla peruskoulun oppilaat voivat ottaa kantaa siihen mitä haluaisivat koulussa muuttaa.

On varmaankin yleistä tietoa, että peruskoulun opetussuunnitelman  perusteet uusitaan vuonna 2016 - taas sanoo joku. Vaikka ei se entinenkään toteutunut vielä kunnolla. No ei se mitään, koulu ei voi olla sen valmiimpi kuin maailma nykyään yleensäkään.

Yhteiskunnan ja sen mukana koko tietokulttuurin muutosvauhti on semmoinen, että kyllä kymmenen vuoden jälkeen päivitystä tarvitaan. Toisin kuin sata vuotta sitten. Tosin näiden Opsien ongelma on ollut että niitä ei koulussa oikein lueta, tai jos luetaan laitetaan sitten hyllyyn, ohjaava vaikutus on ollut heikko. Jos nyt on tarkoitus muuttaa oppilaiden roolia opimisessa aktiivisemmaksi, pitää sekä opettajien että oppilaiden lukea, ymmärtää ja toimia tavoitteiden mukaan. Haastavaa.

Tekstiä Ylen sivulta:

Oppilaat puuttuvat työryhmistä

Opetussuunnitelman uudistustyötä tehdään asiantuntijoiden työryhmissä, joissa ei ole mukana koulujen oppilaita. Aikuisten kesken.
Opetushallituksen mukaan nuoria oppilaita olisi ollut vaikea ottaa mukaan työryhmiin, koska ryhmät kokoontuvat usein ja työrupeamat ovat pitkiä. Siis liian haastavaa. (teksti jatkuu)

Lasten ja nuorten ei ole helppoa saada mielipidettään esiin heitä koskevissa asioissa. Suomessa on varmaan  liian paljon aikuisia asiantuntijoita, jotka haluavat sanoa ensin sanottavansa. Näin on varmaan käynyt opetussuunnitelmatyössäkin. Kummallista on, että demokratian etuvartiona esiinnymme mielellään, mutta kansainvälisissä vertailuissa koululaisemme kokevat että eivät voi vaikuttaa koulun toimintaa. Näinhän oli siinä kohu PISA12:kin.

Mikäli halutaan pitää koulussa yllä hyvää motivaatiota ja myönteistä ilmapiiriä, pitää koululaisten tuntea, että koulu on heitä varten ja he voivat vaikuttaa (aikuisten)  oikeasti koulun arkeen tasavertaisina toimijoina, Vastuut ovat sitten toinen asia.

Tässäpä olisi hyvä tilaisuus koko luokan tai oppilaskunnan osallistua kyselyyn. Kannustan toimimaan. On tosi kiinnostavaa sitten nähdä kooste. Odotan jännityksellä ja kiitän Ajankohtaisen kakkosen toimitusta.

Ei kommentteja: