perjantai 19. tammikuuta 2018

Epäilemisen tärkeä taito

Medialukutaidosta puhutaan ja vielä enemmän pitää tehdä. Yhä useammin olen havainnut nimittäin sen tosiasian, että internetistä ei tullutkaan vain tiedon levittäjää, vaan myös väärän tiedon levittäjä. Väärä tieto menestyy usein yllättävän hyvin.

Monet internetin pioneerit ovat kääntäneet kelkkansa, eivätkä ole tyytyväisiä siihen, mitä internetissä tapahtuu ja eivätkä varsinkaan siihen, mitä se tekee meille. No, tarkemmin ottaen internet ei tee itse mitään, mutta me ihmiset voimme tehdä siellä yleistä hyvää edistäviä asioita tai sitten aiheuttaa hämminkiä.

Internet rakennettiin tiedon välittämisen ja yleensäkin vuorovaikutuksen vahvistamiseksi, maailmanlaajuisesti. Suuri edistysaskel on edelleen se, että melkein kaikki maailman tieto on saatavilla, jos on vain laite joka on yhteydessä internettiin. (Kuitenkin kouluissa haemme edelleen tietoja myös kirjoista) Iso mutta tulee siitä, että internetissä voi myös eritäin helposti levittää väärää, vääristeltya tietoa- ja usein vaikuttaa siten asioihin. Puhutaan nyt vaikka siitä että Brexit ja Trump-vaalit olivat ainakin sellaiset, joissa internetin kautta vaikutettiin tuloksiin, miten paljon, emme tiedä.

Ihminen on laiska, ja hyvä niin. Muutoinhan emme keksisi elämäämme helpottavia asioita, kuten sähkön käyttöä. Laiskuus ei sovi tiedon hankkimiseen nykyaikana. Ennen se tavallaan toimi, koska esimerkiksi koulussa oppilas tiesi, että oppikirjassa on kaikki se, mitä hänen tulee tietää. Ja ehkä vähän opettajan omaa tietovarantoa lisäksi. Usein näyttää siltä, että somessa hyväksytään itselle sopiva tieto ilman tiedon kriittistä tarkastelua ja esitetään tieto kaikille totuutena. Onkohan koulusta opittua, että tietolähdettä ei tarvitse tarkastaa?  Ainakin iso osa kansasta, itse mukaan lukien, kävimme koulun aikana, jolloin tietoa ei juurikaan epäiltu, vaan sitä omaksuttiin.

Havahduin tähän taas kun luin eräästä isosta lehdestä että (Reutersin mukaan) näyttelijätär Catherene Deneuve tuomitsee metoo-kampanjan ja on sitä mieltä että pitää saada flirtata vaikka se olisi kiusaamista. Koska arvostan ko. näyttelijää suuresti, sanoin heti kotona, että nyt tarkastetaan tieto. Koko lausuntoa, jonka olivat sata ranskalaista julkisuuden naista allekirjoittaneet, ei millään löytynyt netistä, ainakaan kielellä, jota ymmärrän. Toimittajat käyttivät otteita ja omia ilmaisuja tulkinnoissaan. Lukijana huomasin, että olin toisen käden tiedon varassa. Lopulta löysin englanniksi tekstin, josta selvisi, että flirtin puolustuksena oli käytetty ilmaisua, jossa tarkoitettiin että epäonnistunut tai nolo flirtti ei ole rikos. No, ei niin. Tai jokainen nuori ja vanhempikin mies olisi sitten ollut kiusaaja. Kiusalliselta on kyllä tuntunut... Uutisia myydään ja vetävä otsikko on helppo myydä meille, jotka uskomme uutisten olevan totta. Ne voivat olla etenkin nykyään kyllä totta, mutta usein vain osittain totta tai sitten tahallisesti valetta.

Tieto on valtaa ja yhä useammat tahot käyttävät internettiä kybersotaan, häirintään, painostukseen ja itselle sopivan totuuden levittämiseen. Ennen riitti että oppi lukemaan. Nyt se ei riitä alkuunkaan sivistyksen rakentamiseksi. Tiedon arvioinnista on tullut ehkä tärkein sivistystä säilyttävä taito. Tässä on opettajille ja koululle iso haaste ja tehtävä. Jotta ihmiskunta ei tyhmistyisi internetin hallitsemattomassa informaatiotulvassa ja olisi altis populismin leviämiselle, pitää jokaisen osata arvioida ja epäillä tietolähteitä. Olisipa hyvä, jos tästä yhdessä puhutaan ja pidetään jatkuvasti esillä, että meidän koulusta kasvaa ihmisiä, joille ei voi syöttää valeita, juoruja ja propagandaa totuutena.

Kun olen viime vuodet kiertänyt paljon kouluilla eri puolilla Suomea, niin onhan tässä työtä. Lähteitä ei läheskään aina vaadita esille, saati että olisi tarpeeksi aikaa lähdekritiikkiin. Asia on yhteisöllinen sikäli, että valistunutta tiedonhankintaa ei voi jättää vain äidinkielen siiloon kuuluvaksi, vaan jokaisen opettajan on pidettävä asiaa esillä. Tietoyhteiskunnan taitojen tärkeyden tunnustaminen on arvo, jolla varmistetaan tasa-arvon säilyminen tulevaisuudessa.

 Ei uskota kaikkea!



Ei kommentteja: