tiistai 8. maaliskuuta 2022

Uusi yhteisöllisyys, tärkeää tietoa!

Laitoin Liisan kirjan "Uusi yhteisöllisyys- kasvatusyhteisön rakentamisen ammattitaito" (2012 Arator, 2022 BoD) uudelleen painettavaksi ja myyntiin. Se on työyhteisön hyvinvoinnin ja sen kehitämisen perusteoksia. Ajankohta on julman osuva. Etenkin tässä maailman tilanteessa huomaan taas miten ehdottoman tärkeää on opettaa ihmisiä toimimaan yhdessä, luottaen ja luotettavasti. Se on kasvattajien ykköstehtävä.

Usein ajatellaan, että hyvät työkaverit tai hyvinvoiva työyhteisö ovat onnekkaiden sattumien ansiota. Voi olla joskus niinkin, mutta yleisesti hyvää yhteisöllisyyttä voi tuottaa työyhteisöön ohjauksella, osaamisella. Itse olen saanut paljon ymmärrystä Liisalta yhteisöjen ja ryhmien rakenteesta ja niiden ohjaamisesta. Opettaja on ryhmänsä organisoija ja rehtori/johtoryhmä koulun ammattiyhteisön hyvinvoinnin ja tuottavuuden vastaava. Aika monet asiat tarvitsevat avoimuutta, sitä että sovitaan tavoitteet ja miten arvioidaan niihin pääsemistä.

Kouluissakin on tuttua, että työyhteisössä ei oteta esille asioita, joista käydään supattelua tai pidetään mökötystä yllä. Silloin ei hyvä yhteisöllisyys pääse kehittymään. Ammatillinen toiminta yhteisön vuorovaikutussuhteissa on etenkin kasvatusyhteisöissä välttämätönä, koska niissä annetaan mallia lapsille ja nuorille, jotka kuitenkin havainnoivat hyvin tarkasti kaiken sen mitä aikuiset tekevät. Koulu on sosiaalinen näyttämö, jossa opettajat ja muu henkilökunta ovat ohjaamassa, mutta myös katseiden kohteena.

Uskallan kerrankin mainostaa!

              LINKKI verkkokauppaan

Kirjan esittelyteksti:

Kirja tarjoaa työkaluja (tietoa, esimerkkejä, testi) työyhteisöille, etenkin kasvatusalalla.
Se antaa pohjaa työpaikan ryhmien toimivuuden ja niiden dynamiikan ymmärtämiseksi. Tämä helpottaa hyvän työyhteisön ohjattua rakentamista.

Työpaikat eivät aina toimi niin kuin kaikki haluaisivat, vaikka yleensä kaikilla on hyvin samanlainen käsitys siitä, miten työpaikalla tulisi käyttäytyä ja millainen ilmapiiri olisi ihanteellinen. Miksi näin on? "Vanhan hyvän ajan yhteisöllisyys" eli luontainen yhteen kasvaminen ei enää toteudu tässä ajassa. Tämän päivän arvot, tehtävät ja yhteiskunnan rakenne edellyttää työntekijöiltä aktiivista roolia ja esimiehiltä osallistavaa johtamista.

Kirjoittaja Liisa Raina ent. Kiesiläinen (FM, psykologi) on kokenut yhteisökouluttaja. Hän on kirjoittanut useita alansa tietokirjoja.


Ei kommentteja: