Yhteisöllisyys ja yhtenäiskoulut
Olen päässyt mukaan yhtenäiskouluhankkeeseen. Erikoinen tapaus: Kun Helsinki sai meiltä Sipoosta parhaita alueitamme, menetimme myös uusimman koulun. Oman kouluni Etelä-Sipoon koulun lähelle oltiin jo päätetty rakentaa uusi yläkoulu (6-9 ?). Nyt kun oppilaista katosi puolet Helsinkiin, laiva kääntyi. Vanha koulumme ja uusi vielä nimetön koulu yhdistettää 0-9 luokkien yhtenäiskouluksi. Rakennusten välillä on kilometri, joten se tuottaa haasteita. Muuten mielestäni hieno juttu.
Olin kolme päivää porukkamme mukana Joensuussa koulutuksessa ja Yhtenäiskoulupäivillä.
Tilaisuudesta on tullut Suomen suurin perusopetuksen tapahtuma järjestäjänä Syve:
http://www.t-tiimi.com/syve/
Asiaan on palattava yhteisöllisyydenkin merkeissä, mutta ensivaikutelmat tässä:
- Yhtenäiskoulusta puhutaan kuin uutuudesta. MUTTA meillä on jo yhtenäinen peruskoulu, on ollut jo noin 30 vuotta. Sinne ei vain ole ollut sopivia työntekijöitä, vain meitä kahden kerroksen porukoita...
- Yhteisöllisyyttä tarvitaan erityisesti ( ja jälleen) yhtenäiskouluihin siirryttäessä. On luotava arvot ja niistä juontavat käytänteet, rakenteet ja sopimukset. Yhteisöllisyyttä on tehtävä, se ei synny itsestään. Ja yhtenäiskoulu ei ole yhtenäinen ellei oppilas, kodit ja opettajat tunnista yhtenäistä pedagogista polkua, oppilaille tarkoitettua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti