perjantai 16. kesäkuuta 2017

Opettajan loma

Kesäloman aikaa opettajilla.

Olen aina ihmetellyt koulujen rankkaa loppusuoraa arviointineen ja juhlineen. Voisiko loppurutista lieventää? Ainakin isoilla kouluilla juhlien järjestelyvuorot helpottavat. Luulisi, että uuden opsin arviointiuudistukset mahdollistavat toukokuun koeruuhkan lievennystä.

Pitkä kesäloma, onhan se hieno asia.  Aina sitä on jouduttu vähän selittelemään. Opettajat sanovat mielellään, että opettaminen on niin raskasta ja vaativaa ja pitkä loma on siksi tarpeen. Mutta onhan muitakin vaativia töitä, että sikäli monet muutkin ansaitsisivat samaa. Vaikkapa kaikki vuoro- tai yötyöläiset olisivat pitkän loman tarpeessa. Taikka sairaanhoitajat ja onhan heitä.

Mutta muistellaanpa. Opettajien loman ovat taanneet meille aikoinaan asiakkaamme eli lapset, nuoret ja etenkin heidän vanhempansa. Maatalous-Suomessa ei ennen nimittäin voinut pitää lapsia "joutilaina" kesällä koulussa, vaan heitä tarvittiin  töihin. Ja syksyllä annettiin vielä perunannostolomaa. Opettajan palkassa taidettiin alun perin huomioida opettajan joutilas aika...

 Nyt loma on saavutettu etu, vaikkakin tavallaan opettajilla on vain normiloma, mutta työskentely on keskeytetty. Kolmen kuukauden loma meni aikoja sitten.

Lomalla sopii olla myös hiukan laiska, vaikka perinteisesti suomalaiset menevät mökeilleen työlomalle. Onkohan se muuttumassa? Aika monille kertyy kuitenkin lomalle rästejä.

Kun kirjoittaminen kesällä ei aina maistu, niin laitan tähän vlogin opettajan lomasta:





2 kommenttia:

Martti Hellström kirjoitti...

Sorry. On jäänyt kiittämättä taas kerran hyvästä blogista.

Jos oikein olen ymmärtänyt, 2,5 kk kesäloma on nimenomaan suomalaisten opettajien herkkua.( Ei ihan kaikkien. Esim. opoilla riittää töitä kesälläkin). Eikös Tanskassa juuri puututtu lainsäädäntöteitseopettajien työaikoihin?

Kuten kirjoitat pitkään lomaan on historialliset syyt. Maailma on nyt kovasti toisenlainen kuin vielä 1950-luvulla, jolloin taidettiin tehdä isoja muutoksia. Mutta onko loma syys toukokuun kiireisiin?

Mutta tosi mielenkiintoineni kohta liittyi juuro toukokuun kiireisiin.Niille pitäisi tehdä jotain. Eikö todellakaan näyttöä osaamisesta voi koota hajautetummin?


Rauno kirjoitti...

Jep Martti.
Kyllä kaikki voittaisivat jos tuota kiirettä ja siitä seuraavaa stressiä voitaisiin loiventaa. Toteutukseen tarvitaan varmaan sitä yhteisöllistä pedagogiaa eli yhetinen päätös ja toteutus.

Virossa muuten koulut alkavat 1. syyskuuta, mutta olen ymmärtänyt että opettajilla on enemmän velvoitteita kesällä kuin meillä?