Luin hyviä koulu-uutisia Yle-uutissivustolta. (Linkki) Kilterin koulussa Vantaalla on osallistettu oppilaat parantamaan turvallisuutta, ehkäisemään kiusaamista ja jopa sovittelemaan riitoja. Oppilaathan ovat parhaiten selvillä siitä, mitä koulussa oppilaiden sosiaalisessa piirissä tapahtuu.
Kilterin Kiltsu-Crew toiminta on mallinnettu Martinlaakson koulusta jossa on toiminut M-Crew jo vuosia, hyvin tuloksin. Ei tämäkään mitään ydinfysiikkaa ole. Valituilla oppilailla on välituntisin asu, jossa heidät tunnistaa. Heille voi tulla puhumaan tai he voivat puuttua tilanteisiin. He voivat myös kertoa opettajalle häiriöistä, joihin eivät itse halua puuttua. Oppilaat aika usein tietävät oppilaiden välisistä ongelmista enemmän kuin opettaja, joka on väistämättä ainakin hieman ulkopuolinen. Nimetyt oppilaat toimivat yhdessä opettajien ja koulunuorisotyöntekijän kanssa.
Oppilaat ovat kokemusasiantuntijoita. Yhä suuremmissa kouluissamme aikuisten silmät tai korvat eivät enää riitä havaitsemaan kaikkea. Sosiaalinen näyttämö on liian suuri. Oppilaat on tarpeen ottaa mukaan ja antaa heille vastuu, joka heile kuuluukin. Varsinkin suuren koulun yhteisöllisyys voi olla hapero. Kun oppilaat saavat vastuuta viihtyvyydestä, on se samalla näkyvä signaali siitä, että koulu on oppilaita, ei vain opettajia varten. Koulusta tulee enemmän yhteinen. Puhutaan siis kouluun kiinnittymisestä, joka on tutkimusten mukaan heikentynyt 2000-luvulla, nähdyin seurauksin.
Koulun tapahtumat ovat tietenkin aikuisten vastuulla. On vain käynyt yhä enemmän niin, että aikuiset ohjaavat ja tekevät kaiken kotona, harrasteissa ja koulussa. Se ei lisää omatoimisuutta saati kehitä käsitystä omasta vastuun ja vapauden suhteesta. Crew-toiminta lisää yhteisöllisyyttä ja antaa hyviä johtajuuskokemuksia heille, jotka ovat toiminnassa mukana. Ollaan myös kiusaamisen ehkäisemien ytimessä. Tietoa on saatava ajoissa, jotta epätoivottavia tapahtumia voidaan ehkäistä. Hienoa toimintaa, joka toivottvasti otetaan käyttöön muuallakin. Hyvien käytäntöjen levittäminen on ollut aivan liian vaikeaa koulumaailmassa. Eiköhän se ongelma ole jo vähän poistumassa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti