torstai 19. joulukuuta 2024

Osallistaminen auttaa aina!

 Luin hyviä koulu-uutisia Yle-uutissivustolta. (Linkki) Kilterin koulussa Vantaalla on osallistettu oppilaat parantamaan turvallisuutta, ehkäisemään kiusaamista ja jopa sovittelemaan riitoja. Oppilaathan ovat parhaiten selvillä siitä, mitä koulussa oppilaiden sosiaalisessa piirissä tapahtuu.

Kilterin Kiltsu-Crew toiminta on mallinnettu Martinlaakson koulusta jossa on toiminut M-Crew jo vuosia, hyvin tuloksin. Ei tämäkään mitään ydinfysiikkaa ole. Valituilla oppilailla on välituntisin asu, jossa heidät tunnistaa. Heille voi tulla puhumaan tai he voivat puuttua tilanteisiin. He voivat myös kertoa opettajalle häiriöistä, joihin eivät itse halua puuttua. Oppilaat aika usein tietävät oppilaiden välisistä ongelmista enemmän kuin opettaja, joka on väistämättä ainakin hieman ulkopuolinen. Nimetyt oppilaat toimivat yhdessä opettajien ja koulunuorisotyöntekijän kanssa.


Joku voi sanoa, että eihän koulun turvallisuus voi olla oppilaiden vastuulla. Ei voikaan, mutta kyllä oppilaat tekevät koulun ilmapiirin suurelta osin. Siispä on hyvä tehdä se tehtävä näkyväksi ja tavoitteelliseksi. Kilterin rehtori Maiju Rissanen sanoi hyvin puhuessaan siitä, millaisia oppilaita toimintaan valitaan (tämä onkin ihan avainasemassa):" Heidän ei tarvitse olla mallioppilaita luokassa, ja heillä voi olla itselläänkin haasteita oppimisen kanssa." Rissanen toteaa, että he ovat oppilaita, joilla on vaikutusvaltaa muihin oppilaisiin. Tämä on erittäin viisas valinta! Ne oppilaat joilla on vahva sosiaalinen asema koulussa, voivat oikeasti vaikuttaa esimerkillään ja heitä tulisi vastuuttaa myönteisten tavoitteiden tukijoiksi. Tärkeää on myös, että mukana olevat oppilaat ovat ysiluokkalaisia eli koulun vanhimpia. Koulussa on hierarkia, jota oppilaat pitkälti kunnoittavat.Vanhimmat oppilaat ovat arvo-asteikossa kärjessä ja heidän esimerkkinsä tarttuu helposti muihin. Ysiluokkalaisille tekee erittäin hyvää saada vastuuta, jotta he ymmärtävät että koulun vanhimmat oppilaat eivät vain nauti etuoikeuksista esimerkiksi valloittamalla vessat välituntisin.

Oppilaat ovat kokemusasiantuntijoita. Yhä suuremmissa kouluissamme aikuisten silmät tai korvat eivät enää riitä havaitsemaan kaikkea. Sosiaalinen näyttämö on liian suuri. Oppilaat on tarpeen ottaa mukaan ja antaa heille vastuu, joka heile kuuluukin. Varsinkin suuren koulun yhteisöllisyys voi olla hapero. Kun oppilaat saavat vastuuta viihtyvyydestä, on se samalla näkyvä signaali siitä, että koulu on oppilaita, ei vain opettajia varten. Koulusta tulee enemmän yhteinen. Puhutaan siis kouluun kiinnittymisestä, joka on tutkimusten mukaan heikentynyt 2000-luvulla, nähdyin seurauksin.




















Luottamuksella rakennetään yhteisöllisyyttä. Koulun vanhimmille oppilaille etenkin kuuluu luonnostaan luottamustehtäviä, joita on hyvä kehitellä monenlaisia, esimerkiksi oppilasvaltuuston ja
 -neuvoston puheenjohtajuus voi olla sellainen. Koulun kasvatustehtävä toteutuu parhaiten kun annetaan eväitä toimia yhteiskunnassa myönteisesti, yhteistä hyvää rakentaen. Luulenpa että kun oppilas saa virka-asun johon liittyy se, että häneen luotetaan opettajien taholta, selkä suoristuu kummasti. Yleensä lapset ja nuoret vastaavat myönteisesti siihen että heihin luotetaan. Nuoremmille oppilaille on aivan mahtava kokemus nähdä ysiluokkaiset hyvinvoinnin edistäjinä. Aika usein nimittäin ajatellaan että ysiluokkaiset ovat vähän pelottavia mopoilijoita...

Koulun tapahtumat ovat tietenkin aikuisten vastuulla. On vain käynyt yhä enemmän niin, että aikuiset ohjaavat ja tekevät kaiken kotona, harrasteissa ja koulussa. Se ei lisää omatoimisuutta saati kehitä käsitystä omasta vastuun ja vapauden suhteesta. Crew-toiminta lisää yhteisöllisyyttä ja antaa hyviä johtajuuskokemuksia heille, jotka ovat toiminnassa mukana. Ollaan myös kiusaamisen ehkäisemien ytimessä. Tietoa on saatava ajoissa, jotta epätoivottavia tapahtumia voidaan ehkäistä. Hienoa toimintaa, joka toivottvasti otetaan käyttöön muuallakin. Hyvien käytäntöjen levittäminen on ollut aivan liian vaikeaa koulumaailmassa. Eiköhän se ongelma ole jo vähän poistumassa?



Ei kommentteja: