sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Opettajan muuttuva professio


Hyllyjä siivotessa tekee löytöjä. Käteen osui OAJ:n kustantama hieno julkaisu vuodelta 1998; Opettajan etiikasta. Kirjoittajat ovat alansa huippuja. Kirjan avulla OAJ lanseerasi tuolloin opettajan eettiset periaatteet, osana opettajan ammatin arvostuksen varmistamista.

Luenpa kevään aikana kirjaa läpi. Ensivaikutelma on, että asiat ovat tuoreita nytkin, eihän etiikka tai moraalikysymykset vanhene, ne ovat osin ikiaikaisia. Muuttunut kulttuuri kylläkin vaikuttaa käytäntöihin, jo tämän 20 vuoden aikana.

Ensimmäisessä artikkelissä Opettaja, arvot ja muuttuva ammatti, professori Timo Airaksinen tavallaan perustelee kirjan tarpeellisuuden. Hän toteaa, että opettajan ja lääkärin ammatit ovat uusintavia, aitoja professioita, joiden asema on liikkunut insinööristymisen suuntaan.

Työhön liittyviä perusilmiöitä:

-" Opettajan työ on kaksinainen, yksilöllinen ja yhteisöllinen, mutta aina palveleva."
-"Ammattiin liittyy valta. Tämä seikka on erityisen kiinnostava siksi että tämä valta ei ole täysin kontrolloitavissa demokratian keinoin."
-"Trendinä on ollut että ammatit pyrkivät sulkemaan rivinsä kilpailijoiden torjumiseksi. Samalla oma ammatti saa kollegiaalisen luonteen eli ammattitoveruus muodostaa vallan ja vastuun ilmentymän."

Ammattietiikassa tärkeitä käsitteitä ovat autonomia eli sisäinen vapaus,  autenttisuus eli uskollisuus omalle roolille parhaine puolineen ja autarkia eli riippumattomuus ulkopuolisista toimijoista. Airaksinen toteaa, että lääkärit ovat säilyttäneet aina autarkiansa paremmin kuin opettajat. Perinteisesti potilaan mielipide ei ole ollut tärkeä. Opettajan toimintaa on määritelty virkamiesten taholta. Vanhemmat ovat myös aina olleet vaikuttamassa opettajan työhön.

Airaksinen näkee että liike-elämän taloudellinen realiteetti on valtaamassa perinteisiä professioita, etenkin lääkäreiden työtä, mutta ilmiö on koskemassa myös opettajien työtä. (Nyt tämä ajatus tuntuu oikealta ennusteelta terveydenhoidon kohdalla etenkin). "Opetuksessa vaikein ongelma lieneekin opetettavan aineksen valinta informaatiotulvasta ja muuttuvassa yhteiskunta- ja elinkeinorakakenteessa. Opettajat eivät enää voi päättää mitä opetetaan". Airaksinen näkee myös, että informaatiotekniikka muuttaa opettajien koulutuksen ja  koulujen työtavat. Työn vaativuus lisääntyy. Tässä tilanteessa opettajan mahdollisuus työskennellä itsenäisenä spelialistina kaventuu. Mielenkiintoista on, että nyt 20 vuotta myöhemmin, opettajat eivät niinkään hermostu opetettavan aineksen sisällön muuttumisesta vaan työtapoihin liittyvistä vaatimuksista tai odotuksista. Se koetaan ilmeisesti persoonalliseksi valinnaksi.

Edelleen Airaksinen näkee, että ammatit ovat luopumassa omien arvojensa toteuttamisesta. Tämä johtuu siitä, ammatteihin liittyy nykyään voimakkaasti tilausta asiakkaiden taholta. Tämä ohjaa myös rahoitusta. " Ammatti ei voi enää toimia vain oman arvomaailmansa ajajana. Asiakkaat ovat vaatimassa juuri heidän arvojensa kuulemista. Kun samaan aikaan tekniikka kehittyy ja tekee monista toimenpiteistä mahdollisia mutta liian kalliita, muutos on välttämätön." Kirjoittaja on huolissaan tasavertaisuuden tulevasta tilasta. Ja nyt voi sanoa, aivan aiheesta.

Toisaalta on varmaan hyvä, että vuorovaikutus lisääntyy ja ammattikuntien mahdollisuudet luoda oma arvomaailmansa heikkenee. Vuoropuhelu ja yhteistyö opettaa ja antaa uusia mahdollisuuksia kehitystyölle. Toisaalta on suurena vaarana se, että tehokkuus ja rahoitus määrittävät yhä enemmän ammattietiikkaa. Vahvistuu maailma, jossa etuoikeutetut tilaavat mitä haluavat. Mielestäni demokrattiisen yhteiskunnan on voitava torjua tämä kehitys.

Yhdeksän sivua tekstiä sisältää paljon. Tuntuu, että se olisi voitu kirjoittaa vaikka tänään.  Ovatko opettajat ottaneet koppia vai onko yritetty puolustaa vanhoja asemia? Varmaan molemmat ilmiöt ovat näkyvissä.

"Professioiden takana on sellainen käsitys arvojen ja toiminnan suhteesta, joka ei ole enää täysin ajankohtainen. Ammattien etiikka on muuttumassa."





1 kommentti:

Martti Hellström kirjoitti...

Löydös. Tuo eettinen ryhmä taitaa istua edelleen. Toki porukkaa on vaihtunut. Muistaakseni tämän konklaavin idea on myös Comeniuksen vala.

Martti