Ehkä vähän boxin ulkopuolta tämä juttu. Mutta liikutaan yhteisen kasvatusvastuun piirissä.
Opetushallitus julkaisi aiemmin tässä kuussa uuden liikkumissuosituksen 7-17 vuotiaille . (linkki) Aika on sopiva, kun näin koronarajoitusten aikaan on ilmassa paljon puhetta lasten ja nuorten harratusmahdollisuuksien (etenkin liikunnan) , vähyydestä. Joidenkin lajien kohdalla on tyypillinen yhteisharjoittelu ollut mahdotonta. Seurat suhtautuvat tähän eri tavoin.
Useimmat kai ymmärtävät yhteisen edun, mutta on seuroja, jotka ovat jääneet kiinni rajoitusten rikkomisesta tai kiertämisestä. Viimeksi muuten kävi näin täällä Sipoossa, jossa paikallinen jääkiekkoseura on kiertänyt pitkään halliharjoitusen sulkua vuokraamalla jääaikaa "yksityisesti". Jäähallin enemmistöosakas on kunta. Kasvatusmielessä viesti on kai sitten, että viranomaismääräyksiä ei tarvitse noudattaa. Ei ehkä kuulu lajiin?
On tavallaan ymmärrettävää, että rajoituksista purnataan. Vähän harmillista on jos annetaan ymmärtää, että juuri meidän toiminta on niin tärkeää, että se menee yleisen määräsysten, edun ja turvallisuusohjeiden ohi. Silloin puuttuu se näky, joka on on tehnyt Suomesta mallimaan. Meillä kaikki toimii luottamukseen nojaten. Ymmärrämme yhteisen edun tarkoittavan, että aina joskus pitää tinkiä omasta mukavuudesta.
Kasvatuksesta kantavat vastuun kaikki aikuiset yhdessä. Esimerkki on paljon vaikuttavampi, kuin puhumalla annattu opetus tai ohje. Jokainen aikuinen vastaa esimerkistään, halusi tai ei. Siksi koulussa, kuten harrastusta järjestävien tahojenkin piirissä, aikuisten tulisi yhdessä ymmärtää vastuunsa ja sopia yhteiset tärkeät arvot, joita mallinnetaan yhdessä. Koko kylä kasvattaa, on edelleen hyvä sanonta.
Hesari tarttui tähän yllä mainittuun julkaisuun pääkirjoituksessaan 11.4. otsikolla "Tauko lasten treeneissä ei ole katastrofi" Linkki (aukeaa kokonaan vain tilaajille). Kirjoituksessa muistutettiin, että pääsääntöisesti suurin osa lasten terveyttä edistävästä liikunnasta tulee muualta kuin liikuntaharrastuksesta. Muutenhan olisikin mahdoton tilanne. Koulumatkat, välitunnit, yhteiset leikit ja kaikki hyötyliikunta ovat avainasemassa, kun paikallaan oloa torjutaan. Paikallaan oleminen on todettu moneen kertaan pahaksi terveysriskiksi, joten sitä pitäisi koulussakin muistaa vähentää, yhteisin toimin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti