keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Viesti lähetetty

 Uuden kirjamme julkaisuseminaari on pidetty. Tuli kiitollinen ja hämmentynyt olo kun kiiteltiin, eihän se meidän kulttuurissa ole helppoa ottaa vastaan :)



Mutta paljon tukea saimme ajatuksillemme, joten jotain oikeansuuntaista on ehkä saatu kirjoitettua. Kaikkein eniten innostuimme Keravan ennakkoluulottomasta avauksesta pitkäkestoisten pienryhmien muodostamiseen, jollaista ei ehkä muualla ole tehty? Seminaaritallenteen välin 23 min - 47 min kohdassa perusopetusjohtaja Terhi Nissinen avaa asiaa selkeästi ja ajatuksella. Erittäin hyvältä tuntuu, että saadaan kerättyä kokemuksia ohjattujen pienryhmien eduista ja ehkä haasteistakin nyt laajassa mitassa. Mutta tämä vaatii johtajuutta, innostusta ja tietenkin ymmärrystä.

Joku voi nyt kysyä, aiheellisesti, että mikä se viesti on?  Jos pitää maailman parantaminen näiltä osin tiivistää, niin: Koulussa ei pidä enää jättää oppilaita organisoitumaan sosiaalisesti keskenään, ilman aikuisen tukea. Monet, ellei useimmat koulun arjen ongelmat johtunevat siitä, että oppilasryhmät ovat nyt turvattomia suurryhmiä, joissa vain  sosiaalisesti taitavat tuntevat olevansa turvassa. Lisäksi yhteistoimintataito, yhdessä oppiminen ja uuden tuottaminen on yhä tärkeämpää. Se kannattaisi oppia varhain. Koulu voi olla harjoittelukenttä jossa opitaan opettajan valmennuksessa oppimaan yhdessä ja samalla saadaan suojaavaa ja hyödyllistä sosiaalista pääomaa. Tähän tarvitaan rakenne alusta lähtien. Suosittelemme ohjattuja pitkökestoisia pienryhmiä työvälineeksi tähän.

Taitaa olla nyt eräänlaisen trilogian tultua päätökseensä, että meidän osuutemme yhteisöllisyyden ja sosiaalisen pääoman kehittämisen osalta on suoritettu. Toivotaan vain että löytyy tulenkantajia lisää. Keravalla ainakin roihuaa jo :) 

LINKKI tallenteeseen. (pahoittelut äänen osittaisesta kehnoudesta, mutta tärkeimmät taitavat kuulua ihan ok).







1 kommentti:

Martti Hellström kirjoitti...

Kiitos hienon tilaisuuden järjestämisestä!