maanantai 13. helmikuuta 2023

Oikeaa tietoa "romahduksesta"

 Kyllä tiede ja tutkimus ovat sitten mukavia asioita! Olin niin tyytyväinen kun arvoinnin asiantuntijat oikoivat käsityksiä, joiden mukaan Suomessa olisi tapahtunut oppimistulosten romahdus. Näin ei ole vaikka mediassa on otsikoitu huomionhakuisesti sen suuntaisesti jo muutaman vuoden. Pisa18 (linkki julkistamisseminaariin) ja muutkin tutkimukset (esim KARVI) kertovat kyllä asioista joihin pitää kiinnittää huomiota. 

Mutta asiaan. Tutkimusprofessori Juhani Rautopuro ja arvointiasiantuntija Annette Ukkola kirjoittivat Hesarin Vieraskynä palstalla 10.2. "Suomen koulujen oppimistulosten romahdusta on liioiteltu". (LINKKI)  Kiitos siitä! On muuten melko ongelmallista että informaation levittämisestä on tullut osittain viihdettä, jolloin huono uutinen erottuu paremmin kuin hyvä uutinen...


Lainaus: "Suomessa päästään hyviin oppimistuloksiin pienillä kustannuksilla ja oppituntimäärillä, eikä tuloksia saada oppilaiden hyvinvoinnin kustannuksella. Kansainvälisesti verraten oppilaat ovat hyvinvoivia ja taitavia." Ei kuulosta kovin kauhealta kriisiltä.



Suomen kouluissa etenkin tytöt ovat edelleen ihan huippuja. Ja mikä tärkeintä, lapsillamme on muutakin elämää kuin koulussakäynti. Heikkoja ja vähän näkyvämpiäkin signaaleita toki on asioista, joista ei voida olla ylpeitä. Poikien heikentyneet tulokset, alueellinen eriarvoisuus ja maahanmuuttajien heikko menestys ovat Suomessa seikkoja, joihin pitää löytää korjaavia toimia. Suomessa ovat tyttöjen ja poikien osaamisen erot OECD- maiden suurimmat. Onhan siinä miettimistä. Samoin meillä on suurimmat erot kantaväestöön kuluvien lasten ja maahanmuuttajalasten oppimistuloksissa. Korjattavia asioita. Korjaus tapahtuu minusta paljolti kouluun kiinnittymällä. Kotien tukeen ei voida paljonkaan koulusta vaikuttaa, mutta siihen että oppilas tuntee kuuluvansa joukkoon ja luottaa opettajien ja ryhmänsä tukeen, voidaan kyllä vaikuttaa. Siitähän oppimisen edellytykset lähtevät. 

Tuo ylhäällä oleva julkistamisseminaarin tallenne on kiinnostavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Siihen pitää kylläkin syventyä enemmän kuin otsikkoon "Suomen Pisa-menestys romahti" 




Ei kommentteja: